Aktualności


  

Usługi zwalczania szkodników zgodne z wymogami nowej, 8 wersji standardu IFS Food oraz pozostałymi standardami z rodziny IFS – Wholesale / Cash & Carry 2, HPC 3, Logistics 2.3, IFS PACsecure 2

 


 

Od 1 października 2023 obowiązuje nowa, 8 wersja standardu IFS Food. W związku z tym każdy dostawca usług powinien uaktualnić swoją wiedzę oraz posiadać udokumentowane szkolenie z aktualnej wersji standardu. Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom zapraszam serdecznie na szkolenie, które odświeży i poszerzy Państwa wiedzę w zakresie wymagań standardów z rodziny IFS. Forma online sprawdziła się już wielokrotnie i jest najbardziej preferowaną przez Państwa formą szkolenia. W przypadku braku możliwości odbycia szkolenia w wyznaczonym terminie istnieje możliwość otrzymania nagrania co pozwala Państwu na odbycie szkolenia w dowolnym momencie.

 

Czytaj więcej

  


 

„DDD Audit” Konsultacje Entomologiczne Michał Żak we współpracy z „Trojszyk” Konsultacje Entomologiczne Stanisław Ignatowicz zapraszają na szkolenie:

 

„ZIELONE DDD” – EKOLOGICZNE METODY ZWALCZANIA SZKODNIKÓW W ŚRODOWISKU CZŁOWIEKA

 ________________________________________
DATA SZKOLENIA: 28.02 - 01.03.2023
________________________________________
MIEJSCE SZKOLENIA: Hotel "Pod Sosnami" w Osiecku
________________________________________
KOSZT SZKOLENIA: 1600 zł brutto (1232 zł netto)

 

Czytaj więcej

 


 

 

W obecnej sytuacji globalnych i lokalnych zmian gospodarczych oraz klimatycznych, branża ochrony przed szkodnikami w naszym kraju staje przed wyzwaniami finansowymi oraz technicznymi. W związku z tym zapraszamy Państwa serdecznie na Konferencję:

 

„OBECNY STAN I PERSPEKTYWY ROZWOJU BRANŻY USŁUG OCHRONY PRZED SZKODNIKAMI W POLSCE”

 

konferencja

 Znamienici wykładowcy, tacy jak Pan prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, mgr inż. Michał Żak oraz uczestnicy panelu dyskusyjnego przekażą Państwu swoją perspektywę na obecną sytuację w branży i przedstawią rozwiązania pozwalające na prowadzenie nowoczesnej i konkurencyjnej działalności.
Oprócz wiedzy merytorycznej będzie to również okazja do wymiany poglądów oraz doświadczeń związanych z branżą.  Zmiany w sektorze usług dla klientów detalicznych oraz korporacyjnych wymagają od nas stworzenia wspólnego frontu, który będzie stanowił przeciwwagę dla nie zawsze uczciwej i profesjonalnej konkurencji.

 


 

 

"DDD AUDIT" Konsultacje Entomologiczne mgr inż. Michał Żak wspólnie z "TROJSZYK" Konsultacje Entomologiczne prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz serdecznie zapraszają na szkolenie specjalistyczne pt.

 

SZKODNIKI PRZECHOWYWANYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH, ICH MONITOROWANIE I ZWALCZANIE NOWOCZESNYMI METODAMI 

 

szkolenie

 W okresie trudności ekonomicznych zakłady produkujące żywność gromadzą znaczne ilości surowców. Podczas przyjmowania do magazynu produkty te nie zawsze są sprawdzane, czy nie zawierają szkodników. Produkty te są następnie przechowywane w magazynie przez wiele miesięcy zanim zostaną przekazane do przerobu. W tym czasie są trzymane bez właściwej opieki. Nie są poddawane dokładnej inspekcji mającej na celu wykrycie szkodników. Monitoring aktywności szkodników żywności nie jest poprawnie prowadzony. Wynikiem tych niedociągnięć jest zniszczenie znacznych ilości surowców.

 

Czytaj więcej

 


 

 

RELACJA Z CZERWCOWEGO SZKOLENIA „ZADANIA KOORDYNATORA DS. ZWALCZANIA SZKODNIKÓW ZGODNE ZE STANDARDAMI BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI – HACCP, BRC 8, IFS 7, AIB, YUM ORAZ Z NORMĄ PN-EN 16636”

Zapraszam na relację z czerwcowego szkolenia dla koordynatorów ds. zwalczania szkodników.

 

Czytaj więcej

 


 

 

WSTĘPNE SZKOLENIE W ZAKRESIE STOSOWANIA FUMIGANTU PROFUME

W dniach 26-27 kwietnia 2022 miałem przyjemność poprowadzić kilka wykładów na wstępnym szkoleniu w zakresie stosowania fumigantu ProFume (s.a. fluorek sufurylu) organizowanym przez oficjalnego dystrybutora ProFume w Polsce - firmę Solfum.

 


 

 

USTANOWIENIE BIEGŁYM SĄDOWYM

Zgodnie z decyzją Prezesa Sądu Okręgowego z dnia 21 kwietnia 2022 zostałem ustanowiony biegłym sądowym w zakresie mojej wieloletniej działalności. Decyzja ta uprawnia mnie do przygotowywania ekspertyz sądowych dla spraw związanych między innymi z obecnością szkodników w lokalach mieszkalnych i usługowych, jakości usług i wywiązywania się z umów dotyczących zwalczania drobnoustrojów i szkodników, bezpieczeństwa wykonywania zabiegów dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji.

 


 

 

SZKOLENIE WEWNĘTRZNE W FIRMIE INSEKTPOL

Zapraszam na krótką relację z marcowego szkolenia wewnętrznego w firmie Insektpol przeprowadzonego wspólnie z prof. dr hab. Stanisławem Ignatowiczem z firmy Trojszyk:

 

Czytaj więcej

 


 

 

"DDD AUDIT" Konsultacje Entomologiczne mgr inż. Michał Żak wspólnie z "TROJSZYK" Konsultacje Entomologiczne prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz serdecznie zapraszają wszystkich obecnych i przyszłych koordynatorów ds. zwalczania szkodników na szkolenie specjalistyczne pt.

„ZADANIA KOORDYNATORA DS. ZWALCZANIA SZKODNIKÓW ZGODNE ZE STANDARDAMI BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI – HACCP, BRC 8, IFS 7, AIB, YUM ORAZ Z NORMĄ PN-EN 16636”

 

 

Czytaj więcej

 


 

 

Firma "TROJSZYK" Konsultacje Entomologiczne prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz zaprasza na szkolenie pt.:

„INTEGROWANE METODY ZWALCZANIA SZKODNIKÓW BIEGAJĄCYCH: ŻELOWANIE SKUTECZNĄ METODĄ ZWALCZANIA KARACZANÓW I RYBIKÓW”

Główny Patronat Szkolenia: „BAYER Environmental Science”

Miejsce szkolenia: Hotel ‘Czarny Staw’, Nowy Adamów 3a, 95-070 Aleksandrów Łódzki

Termin szkolenia: 04-05 kwietnia 2022 r. Rozpoczęcie zajęć o godz. 12:15 dnia 04 kwietnia 2022 r., a zakończenie o godz. 14:00 dnia 05 kwietnia 2022 r.

Zajęcia poprowadzi gość z Francji – Daniel Lucien, a także Agnieszka Mackiewicz, Janusz Gierusz, Michał Żak i Stanisław Ignatowicz. Będą wyścigi karaczanów; tym razem pobiegną przybyszki amerykańskie. Planowany też jest konkurs wiedzy o szkodnikach z cennymi nagrodami.

 

Agenda szkolenia

 

 

PIERWSZY DZIEŃ, 04 kwietnia 2022 r. (poniedziałek)

12:15 - 13:00

prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz

  • Biologia i szkodliwość karaczanów. Alergeny od prusaków

 

13:13 – 14:00

prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz

  • Biologia i szkodliwość rybików

 

14:15 – 15:00

mgr inż. Michał Żak

  • Integrowane metody zwalczania karaczanów w budynkach mieszkalnych i w obiektach żywienia zbiorowego.

 

15:15 – 16:00

Daniel Lucien

  • Stosowanie preparatów żelowych firmy Bayer

 

16:15 – 17:00

Jarosław Ryms

  • Wykładanie preparatów żelowych w praktyce

 

17:00 – 18:00

  • Kolacja

 

18:15 – 19:00

Agnieszka Mackiewicz

  • Preparaty żelowe firmy Bayer (Maxforce Platin, Maxforce Prime, Maxforce Quantum).

 

19:15 – 20:00

mgr inż. Michał Żak

  • Odporność behawioralna prusaków na preparaty żelowe – jak z nią poradzić, jak jej unikać?

 

DRUGI DZIEŃ, 05 kwietnia 2022 r. (wtorek)

9:15 – 10:00

Janusz Gierusz

  • Chemiczne metody zwalczania karaczanów w teorii i praktyce

 

10:15 – 11:00

Bartłomiej Pankowski

  • Skuteczne pułapki do monitorowania karaczanów i rybików

 

11:15 – 12:15

prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz

  • Zadomki

 

12:15 – 13:00

prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz

  • Nowy karaczan (Supella longipalpa) w Europie – już w Polsce?

 

13:00 – 13:30

firma Bayer

  • Konkurs dot. karaczanów z nagrodami

Koszt uczestnictwa w szkoleniu p. t. „INTEGROWANE METODY ZWALCZANIA SZKODNIKÓW BIEGAJĄCYCH: ŻELOWANIE SKUTECZNĄ METODĄ ZWALCZANIA KARACZANÓW I RYBIKÓW” wynosi 1600 zł brutto (1300,81 zł netto). Cena obejmuje realizację programu szkolenia, wynajem sali, nocleg, wyżywienie (kolację, śniadanie i obiad), posiłki i napoje serwowane podczas przerw kawowych, Certyfikat i materiały szkoleniowe bogate i pięknie ilustrowane.

 

Koszty uczestnictwa uprzejmie proszę opłacić przelewem na konto:
Trojszyk Konsultacje Entomologiczne Stanisław Ignatowicz
PKO Bank Polski S.A., numer konta: 50 1020 1169 0000 8402 0068 3805

 

Zajęcia będą się odbywać w małych grupach, stąd wpłata = zapewniona rezerwacja. Duży popyt, dlatego zalecamy jak najwcześniejszą rezerwację. Uprzejmie proszę o dokładne wypełnienie zamieszczonej niżej Karty Uczestnictwa i przesłanie jej e-mailem na: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

KARTA UCZESTNICTWA W SZKOLENIU I WARSZTATACH

„INTEGROWANE METODY ZWALCZANIA SZKODNIKÓW BIEGAJĄCYCH: ŻELOWANIE SKUTECZNĄ METODĄ ZWALCZANIA KARACZANÓW I RYBIKÓW”

 

Miejsce szkolenia: Hotel ‘Czarny Staw’, Nowy Adamów 3a, 95-070 Aleksandrów Łódzki. Termin szkolenia: 04-05 kwietnia 2022 r. Rozpoczęcie zajęć o godz. 12:15 dnia 04 kwietnia 2022 r., a zakończenie o godz. 14:00 dnia 05 kwietnia 2022 r.

 

Dane do Certyfikatu:

Imię i Nazwisko ....................................................................................................................
Firma: .......................................................................................................................................
Adres firmy: ...........................................................................................................................

Dane do faktury:

FIRMA: ....................................................................................................................................
Ulica, nr domu, nr lokalu: .................................................................................................
Kod i miejscowość: .............................................................................................................
NIP firmy .................................................................................................................................

 


Zgłoszenia proszę przesłać na e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 


 

Szkolenie deawionizacyjne w czasopiśmie Pest Contro News

 

W lutowym numerze Pest Contol News pojawiła się relacja ze szkolenia deawionizacyjnego zorganizowanego 4-5 października 2021 przez DDD Audit. Polecam lekturę całego numeru w którym znajduje się również wywiad z Miladą Płomińską, która na szkoleniu prowadziła wykład i pokaz płoszenia z użyciem ptaków drapieżnych.

 

 

  

 

 


 

szkolenie online

 

„NOWOCZESNE USŁUGI OCHRONY PRZED SZKODNIKAMI ZGODNE ZE STANDARDAMI BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI – BRC V. 8, IFS V. 7, AIB, YUM, ORAZ NORMĄ PN-EN 16636.”

 

Agenda szkolenia

 

  


 

DZIEŃ 1 (31 STYCZNIA)

12:00

  • Rozpoczęcie szkolenia, zameldowanie uczestników w pokojach. 

 

13:00 – 14:45

prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz

  • „Znaczenie ochrony przed szkodnikami dla bezpieczeństwa żywności. Wymagania poszczególnych standardów w stosunku do kwalifikacji i działań firm pest control.”

 

15:00 – 16:45

mgr inż. Michał Żak

  • „Najczęstsze błędy i niezgodności w ochronie zakładów spożywczych przed
    szkodnikami. Przygotowanie dokumentacji pest control zgodnie z wymaganiami
    standardów bezpieczeństwa żywności”

17:00 – 17:45

  • Obiadokolacja. 

 

18:00 – 19:45

Jarosław Ryms – INSEKTPOL

  • „Praktyczne aspekty usług pest control w sektorze spożywczym.” (zajęcia warsztatowe)

DZIEŃ 2 (1 LUTY)

6:30 - 8:45

  • Śniadanie

 

9:00 – 9:45

mgr inż. Michał Żak

  • „Walidacja usług ochrony przed szkodnikami w zakładach spożywczych.”

 

10:00 – 11:45

Paweł Dąbrowski - Business Development and Technical Issues Director ISOQAR CEE Sp. z o.o.

  • „Wymagania audytorów w stosunku do obsługi pest control – dokumentacja, monitoring, działania naprawcze”

 

12:00 – 12:45

Leszek Teschner – FRODO

  • „Elektroniczna dokumentacja pest control jako nowoczesne narzędzie do podnoszenia bezpieczeństwa żywności”

 

13:00 – 13:45

Agnieszka Mackiewicz - Business Manager Bayer Environmental Science

  • „Zabiegi zwalczania szkodników w zakładach spożywczych z użyciem produktów Bayer Environmental Science”

14:00 – 14:45

  • Obiad

 

15:00

  • Zakończenie szkolenia

 

 

KOSZT SZKOLENIA

1500 zł brutto

Cena szkolenia zawiera:

  • nocleg w pokoju 1 osobowym

  • posiłki oraz przerwy kawowe

  • materiały szkoleniowe

 

ZAPISY NA SZKOLENIA

W celu rezerwacji należy przesłać poniższy formularz na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. i dokonać wpłaty.

Konto do wpłat: 91 1140 2004 0000 3802 8009 8249

Tytuł przelewu: Imię, Nazwisko, SZKOLENIE STANDARDY

 

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

  • Imię, Nazwisko:
  • Dane do faktury:
  • Dane na certyfikacie:
  • Dodatkowe uwagi (zakwaterowanie, preferencje żywieniowe etc.):

 


 

 

szkolenie online

 

Skuteczna deratyzacja wymaga wiedzy oraz nowoczesnego podejścia do stosowania rodentycydów. Zapraszamy na bezpłatne szkolenie, które pozwoli Państwu zwalczać gryzonie w sposób ekonomiczny, szybki i bezpieczny:

Harmonix® Rodent Paste – nowoczesne i skuteczne narzędzie do deratyzacji

 

Agenda spotkania

 

9:00 – 10:15

mgr inż. Michał Żak

  • sposób działania cholekalcyferolu (s.a. Harmonix® Rodent Paste) na gryzonie
  • metodyka i możliwości stosowania Harmonix® Rodent Paste
  • bezpieczeństwo stosowania Harmonix® Rodent Paste

 

10:30 – 11:30

prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz

  • formy użytkowe rodentycydów: zalety i wady trutki miękkiej i woskowej
  • pre-baiting i pulse-baiting
  • antykoagulanty, ich zalety i wady
  • zapobieganie powstawaniu odporności gryzoni na antykoagulanty; zagrożenie dla fauny nie docelowej od antykoagulantów
  • cholekalcyferole jako substancje aktywne rodentycydów

 

11:30 – 12:00

  • dyskusja, pytania od słuchaczy

 

Zapisy na bezpłatne szkolenie „Harmonix® Rodent Paste – nowoczesne i skuteczne narzędzie do deratyzacji”

Zgłoszenie należy przesłać na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. i powinno zawierać następujące informacje: Imię, Nazwisko, Firma, Adres firmowy

 


 

W związku z obowiązkowym wdrożeniem standardu IFS Food w wersji 7 od dnia 1 lipca 2021, oraz możliwością dobrowolnego wdrożenia tego standardu od 1 marca 2021 firma DDD Audit zaprasza na szkolenie online pt. "Wymagania standardu IFS Food w wersji 7 – zarządzanie szkodnikami w zakładach spożywczych

Nowy patron szkolenia „Profesjonalne metody dezynfekcji”

Na 4 dni przed szkoleniem online pt. „Profesjonalne metody dezynfekcji” do grona patronów dołączyła firma Royal Brinkman, która jest oficjalnym dystrybutorem firmy Birchmeier (opryskiwacze, akcesoria, części) i PulsFog (zamgławiacze termiczne, akcesoria, części)

 

 

Szkolenie online ,,Profesjonalne metody dezynfekcji”

plakat szkolenie online

Tematyka:

  • metody dezynfekcji (oprysk, zamgławianie ULV, zamgławianie termiczne),
  • sprzęt używany do dezynfekcji,
  • bezpieczna obsługa urządzeń do dezynfekcji (opryskiwacze, zamgławiacze ULV, zamgławiacze termiczne),
  • dobór metod dezynfekcji w zależności od rodzaju zlecenia z przykładami (żłobki, przedszkola, biura, hotele, restauracje itd.).

 

Szkolenie odbędzie się w postaci transmisji na serwisie YouTube (wymagane jest konto w serwisie GOOGLE oraz podanie maila powiązanego z tym kontem – końcówka „gmail.com„). 

Po zgłoszeniu się i dokonaniu płatności otrzymają Państwo link do transmisji.

Będzie ona dostępna dla Państwa również przez 14 dni po szkoleniu, więc mogą Państwo skorzystać ze szkolenia w dogodnym dla siebie czasie. 

Po szkoleniu będą wydawane zaświadczenia o odbyciu szkolenia. Zostaną przesłane drogą mailową w formacie PDF.

Zapisy:

W formie wiadomości e-mail pt. „Szkolenie PMD, Imię, Nazwisko, Nazwa firmy”.

W treści wiadomości proszę o podanie danych do faktury oraz jaka forma ma się znaleźć na zaświadczeniu -tylko  Imię i Nazwisko czy dodatkowo nazwa firmy.

Wpłata wpisowego:

Nazwa odbiorcy: Michał Żak

Tytuł przelewu: PMD

Kwota: 615 PLN

Nr. konta: 78 1140 2017 0000 4202 0851 1869

 

 

DDD Audit – dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja

Żłobki, przedszkola i szkoły są instytucjami skupiającymi dużą ilość dzieci oraz młodzieży. Nie w pełni wykształcona odporność najmłodszych dzieci powoduje, że są one wrażliwe na infekcje, a przez to także na transmisję czynników chorobotwórczych. Terapie lekowe dodatkowo zmniejszają naturalną odporność, przez co po powrocie do żłobka/przedszkola/szkoły może w szybkim tempie dojść do kolejnej infekcji. Infekcje u dzieci mogą także prowadzić do zarażenia rodziców oraz rodzeństwa chorego dziecka. Te osoby mogą następnie transmitować czynnik chorobotwórczy w swoich miejscach pracy/edukacji, prowadząc do szybkiego rozprzestrzeniania się ognisk chorobotwórczych.

Typową sytuacją w placówkach typu żłobki/przedszkola/szkoły, szczególnie w okresach jesiennych jest obecność czynników chorobotwórczych w powietrzu i na wszelkich, ogólnodostępnych powierzchniach. Zjawisko to dotyczyło już wcześniej czynników chorobotwórczych takich jak grypa, angina, przeziębienie. Obecność koronawirusa stwarza znacznie większe niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzkiego. Transmisja czynników chorobotwórczych w placówkach edukacyjnych i opiekuńczych doprowadza do sytuacji, gdzie dzieci chorują rotacyjnie i zarażają się od siebie. Opiekunowie i dyrekcja nie są w stanie skontrolować i odpowiednio wcześnie zareagować na obecność czynników chorobotwórczych w ich placówkach. Dzieci i młodzież po przebyciu choroby, często leczonej za pomocą antybiotyków, obniżających ich naturalną odporność, mogą powrócić do placówki, gdzie obecny jest czynnik chorobotwórczy przeniesiony przez innego podopiecznego. To w kolejnym łańcuchu transmisji może prowadzić do dalszych zakażeń najbliższych chorego dziecka, którzy przenoszą patogeny do nowego środowiska (pracy/edukacji). Brak ograniczenia obecności czynnika chorobotwórczego powoduje rozbudowanie sieci transmisji zachorowań. Obecna sytuacja epidemiczna na świecie zmusza do refleksji na temat ograniczenia ryzyka epidemicznego, zwłaszcza w środowisku, w którym przebywają najmłodsi. Oprócz izolowania chorych dzieci w domach, istnieje duża potrzeba regularnej dezynfekcji obiektów, gdzie mogą one przebywać. Liczne publikacje i eksperymenty naukowe udowadniają jak łatwo rozprzestrzeniają się czynniki chorobotwórcze. Przykładem jest doświadczenie przeprowadzone w amerykańskim przedszkolu. Polegało ono na umieszczeniu na dłoniach przedszkolanki i jednego dziecka drobnego pyłu widocznego w świetle ultrafioletowym, który miał odwzorowywać cząsteczki mikroorganizmów chorobotwórczych. Następnie po upływie 2 godzin naświetlono dłonie wszystkich dzieci, zabawki, przybory, powierzchnie. Wykazano, że wszystkie dzieci miały pył na rękach, twarzy. Wszystkie zabawki, przybory i powierzchnie również były pokryte pyłem. Doświadczenie pokazuje jak ważny jest stały, wysoki poziom higieniczny oraz regularna dezynfekcja. Przy obecnym zagrożeniu epidemicznym, zbliżającym się sezonie grypowym oraz zagrożeniu kolejnymi pandemiami, ważne jest aby ograniczyć ryzyko do minimum. Ucięcie łańcucha transmisji na pierwszym etapie uchroni dzieci, ich rodzeństwo, rodziców i dalszą część społeczeństwa, z którymi takie osoby mają styczność, przed zarażeniem. Regularne dezynfekcje powietrza i powierzchni ograniczą rotacyjne zachorowania w placówkach opiekuńczych i edukacyjnych.

Szerokie możliwości zastosowania różnych metod oraz preparatów powodują, że zabiegi dezynfekcji są szybkie, bezpieczne i skuteczne.

Obecna technologia oraz dokonania naukowe umożliwiają wykonanie dezynfekcji bez narażenia operatorów, klientów oraz użytkowników obiektów na kontakt z substancjami chemicznymi, które mogą powodować zatrucia lub podrażnienia. Szczególnie narażenie młodych osób na czynniki chemiczne jest sytuacją trudną do zaakceptowania. Możliwość zastosowania zabiegów z użyciem ozonu, lamp UV-C w połączeniu z filtracją powietrza pozwala na zredukowanie liczby czynników alergennych i chorobotwórczych do minimalnych wartości. Podkreślić należy, że prawidłowość wykonania ozonowania, która może być zapewniona tylko w drodze wykonania zabiegu przez wykwalifikowanego profesjonalistę, ma o wiele większe znaczenie niż ma to miejsce w odniesieniu do obsługi urządzeń wykorzystujących światło UV-C i/lub filtrację powietrza. Istnieją na rynku technologie oraz urządzenia, które łączą w sobie wszystkie 3 metody likwidacji drobnoustrojów wywołujących alergie i choroby. Takie urządzenia są w stanie przeprowadzić proces dezynfekcji powietrza i powierzchni nawet w 4 godziny. Urządzenia są dopasowane do różnych kubatur pomieszczeń. Intuicyjna i łatwa obsługa ułatwia operatorowi szybkie ustawienie, uruchomienie oraz zakończenie zabiegu. Urządzenia mogą być również aktywne w trybie filtracji i dezynfekcji za pomocą promieniowania UV-C w obecności ludzi, co umożliwia ciągłą dezynfekcję i filtrację powietrza w obiektach. Ciągła dezynfekcja w połączaniu z regularnymi wizytami technika, który aktywuje urządzenie i przeprowadzi zabieg ozonowania, są gwarancją wysokiego standardu higienicznego. Obecny stan epidemii w Polsce wymaga wdrożenia regularnych procedur sanitarnych, obejmujących zabiegi dezynfekcji zarówno przed otwarciem placówek edukacyjnych i oświatowych, jak również na bieżąco w trakcie ich codziennej działalności.

Samorządy oraz osoby zarządzające placówkami opiekuńczymi i edukacyjnymi powinny podjąć szeroko zakrojone działania, mając na uwadze konieczność zapewnienia dzieciom, ich rodzinom oraz wszystkim pracownikom placówek, bezpieczeństwa higienicznego, ale nie tracąc z pola widzenia, że wszelkie kroki muszą być podejmowane w sposób racjonalny, nie powodujący zagrożenia na innych polach (np. zagrożenia chemicznego). Biorąc pod uwagę brak odgórnych procedur higienicznych, które mogłyby wspomóc osoby decyzyjne w prawidłowym zaplanowaniu schematu zabiegów, należy podkreślić, że tylko konsultacja działań, stworzenie na potrzeby placówek wewnętrznych procedur oraz przeprowadzanie zabiegów przez zewnętrzne, wykwalifikowane podmioty, może zahamować wzrost zakażeń, zapewnić bezpieczny poziom wykonywania zabiegów dezynfekcyjnych oraz przeciwdziałać nieracjonalnemu wydatkowaniu środków na zabiegi wykonywane niepoprawnie, które nie odniosą zamierzonego skutku. Kluczowe znaczenie ma w tym względzie odpowiedni wybór usługodawcy i/lub sprzętu do dezynfekcji. Priorytetem przy takim wyborze powinny być metody wykorzystujące ozon oraz zjawiska fizyczne, takie jak promieniowanie UV-C oraz filtrację powietrza. Odpowiedzialne i mądre decyzje osób zarządzających placówkami oraz  wdrożone procedury bezpieczeństwa epidemiologicznego polegające na profesjonalnej i regularnej dezynfekcji zapewnią zaufanie rodziców i opiekunów oraz zdrową edukację najmłodszym.